Beeldvoorziening voor professionalisering en verdieping.

Summer’s here! En misschien is dit wel hét moment om na te gaan hoe je naar je fotografie kijkt. Juist als je even uit je alledaagse omgeving bent en zoals ik nu, letterlijk op afstand op mijn vakantieadres in de Betuwe, kun je er met een frisse blik tegen aan kijken.

Terwijl het ochtendlicht door de pruimenbomen priemt en de haan vrolijk ‘goedemorgen’ kraait, gun ik mezelf te tijd om te overpeinzen wat ik met mijn fotografie wil? En ik besef me dat het maken van een foto verschillende stadia kent:

  1. het bedenken van een foto. Ik noem het ook wel ‘dagdromen’ van een foto. En dan stel ik me het onderwerp voor, hoe het licht valt, de sfeer, de kleuren etc. Dus, dat liggen in de zon op je Mediterane strand en ‘ins blauwe hinein’ staren is eigenlijk hard werken. Het is je verbeelding de vrije loop laten.
  2. Dan natuurlijk het maken van de foto, de organisatie, de daadwerkelijke uitvoering. Of dat in een studio is en je moet allerlei decorstukken, kleding en rekwisieten regelen, of je bent op een buitenlocatie en je moet rekening houden met het weer en toestemming regelen om op een specifieke plek te mogen fotograferen.
  3. En als laatste het verwerken en bewerken van de foto.

De haan kraait ondertussen ‘koffietijd’, dus ik haal even een ‘bakkie leut’. … Zo, al slurpend van het zwarte goedje met slechts een zoetje, siepelt het besef binnen dat vooral mijn photoshopvaardigheden wel een upgrade kunnen gebruiken. Ik heb de nodige ervaring met het programma maar de finesses ken ik niet. Ik kan een foto optimaliseren maar een beeld ‘from scratch’ creeren? Dat is een heel nieuwe uitdaging.
Photoshop, die magische toverdoos, daar zou ik meer licht op willen werpen.

Ik weet dat voor een indrukwekkende foto allereerst een technisch goed uitgevoerde foto het uitgangspunt is. Om die een wow-factor te geven is Photoshop een fantastisch programma met oneindig veel mogelijkheden. Als een ware magier kun je fantastische werelden creeren, fantasievol, levendig en geloofwaardig. Maar daar zit ook meteen het probleem, die oneindig veel mogelijkheden. Photoshop is geen makkelijk programma. Je kunt er snel in verdwalen maar als je eenmaal de weg weet te vinden kun je verbluffende resultaten bereiken.

Maar ja, waar en bij wie vind je dan wat je zoekt?
Kraait mijn haantje? Kukeluluu. Ik weet niet veel van dierentaal maar volgens mijn hoor ik toch de naam Henry Faber.
Henry Faber heb ik leren kennen als een gedreven en zeer deskundige fotograaf / docent die je de fijne kneepjes van het programma kan bijbrengen.

Wil je in een korte tijd je kennis flink opwaarderen? Kies de cursus van Henry Faber die Beeldvoorziening aanbiedt. Op zeer gestructureerde wijze legt hij je uit hoe je achtergronden kunt vervangen, hoe je lastige onderwerpen als haren vrijstaand kunt maken, hoe je rook, vuur en nevel geloofwaardig aan een foto kunt toevoegen en nog heel veel meer. Lees meer over de cursus…

Quote van een cursist: “Ik heb in een workshop van 30 minuten al zoveel meer geleerd. Ik word happy van Henry” (Jenny Alderidge)

Beeldvoorziening.nl biedt cursussen en coaching voor fotografen die verdieping en betekenis in hun fotografie zoeken.
Ervaren professionals die geworteld zijn in de beroepspraktijk en die jarenlange ervaring hebben als docent bij diverse hogescholen, delen graag hun kennis en expertise.

Simone Henken