Inspiratie
Nieuwe inzichten en perspectieven
Sentimentele kitsch van Julia Margaret Cameron?
Julia Margaret Cameron maakt in 1872 deze foto van haar achternichtje Laura Gurney als Kerstengel (Angel of the nativity). Julia moet een tamelijk eigengereide dame zijn geweest want niet alleen haar tijdgenoten -en vrienden zoals George Bernard Shaw- vonden dit...
Real artist don’t starve
Met zijn boek Real Artists Don't Starve daagt auteur Jeff Goins veelvoorkomende gedachten over de kunstwereld uit. Er valt volgens hem namelijk wel degelijk geld te verdienen en succes te behalen, zolang je zorgt voor de juiste randvoorwaarden en mindset. "Gelóóf dat...
Tom Meerman reflecteert op foto’s
Stel je toch voor dat dat allemaal in deze ene foto terug te vinden is. Zou Stieglitz zelf bedacht hebben dat zijn foto die van de eeuw zou worden? In 1907 al? Hebben we nu dan ook al de foto van de 21ste eeuw gemaakt? Kennen we die foto? Zou dat ook een foto met nieuwswaarde moeten zijn, of mag het ook een kunstfoto wezen of een reclamebeeld.
Fotografie als Taal
Fotoliefhebbers kennen zijn werk uit zijn vele boeken, en er is geen overzicht van historische fotografie te maken zonder dit beeld erin op te nemen. Hoe kan het toch zijn dat we en masse naar het museum gaan voor het bekijken van een reclamefoto? Want dat is dit! De foto heet tegenwoordig Dovima with elephants.
Het zelfportret in het post-digitale tijdperk.
In de meeste portretten ontmoeten we het onderwerp via een tussenpersoon - de kunstenaar. Bij zelfportretten zijn we met z'n tweeën. De spiegel vergetend die er misschien was. Het gezicht lijkt ons - de kijkers - direct te beschouwen. Verwachtingsvol om een...
Heb jij ook genoten van het werk van Jay Tang?
Momenteel hangt het werk van grafisch ontwerper en fotograaf Jay Tang in de galerie van Anita Neve in Almere. Het werk is zeer eigen en authentiek en verbonden met zijn persoonlijkheid. In deze artist talk vertelt Jay over zijn ontwikkeling op zowel technisch als artistiek vlak en hoe die twee aspecten samensmelten in een eigen stijl. Een eigen stijl hebben is niet iets dat je kunt afdwingen. Ik heb het dan niet over een vormkeuze. Het toepassen van een bepaald filter is niet hetzelfde als het werken vanuit een innerlijke motivatie waardoor de vorm een gevolg is.
Jay zal ook een demonstratie geven hoe zijn werken tot stand komen. Het zijn, minimalistische landschappen die verwijzen naar China, het land waar zijn voorouders vandaan komen. Hij is in Nederland geboren, zijn ouders in Hong Kong. Zijn voorouders zijn ooit van het vast land naar Hong Kong vertrokken.
Creativiteit moet! En wel hierom…
Wat is het? Wat kan het voor jou betekenen om jouw leven te verbeteren? Creativiteit is het vermogen om bestaande kennis in verband te brengen met nieuwe informatie en zodoende originele ideeën te creëren. Het is een gave waarover iedereen beschikt. Al zal het bij de één beter ontwikkeld zijn dan bij de ander. Het is niet alleen voorbehouden aan kunstenaars, ook wetenschappers doen een groot appel op het vermogen op het divergent denken Bij divergent denken gaat het om een meer ongeorganiseerde manier van vrij denken, wat kan leiden tot een inzicht dat nieuw én toepasbaar is.
Wat is creativiteit
Terwijl iedereen op het internet riep dat het onmogelijk was, had Roel de absolute wil om het werkend te krijgen. “Ik heb toch niet voor niets Kunstmatige intelligentie gestudeerd? Er moet een weg zijn”. En waar een wil is, is een weg. Roel heeft het vermogen om ‘Om te denken”, om op onorthodox wijze verschillende stukjes kennis met elkaar te verbinden, om tegen de stroom en de gangbare mening in te gaan om met een nieuwe ideeën te komen.
Dit is creativiteit. Omdenken tegen de stroom in En dit is precies waar de webinar van a.s. zondag over gaat!
Nuchter en realistische verwachtingen
Marieke van der velden is een documentaire fotograaf, bevlogen en succesvol. Ze werkt voor klanten als Unicef, Amnesty International, Schiphol Airport en ING bank. Naast haar commerciele opdrachten realiseert ze projecten die getuigen van een grote betrokkenheid en engagement bij haar onderwerpen. Soms werkt ze samen met haar man Philip die filmer en regisseur is zoals bij het project The island of all together.
Recensie van Myrthe Effing
“Voor mijn project ‘Willem Wilmink’ ben ik begeleid door Roel Stevens, Marjon Steenbergen en Simone Henken
Ik vond het een fijne begeleiding, waarbij ik echt werd uitgedaagd om mijn werk steeds verder te verbeteren.
Recensie Myrthe Effing