Masterclasses / Conceptueel

Conceptuele kunst fotografie

Esther Hovers

Fotografie kan een weergave zijn van de visuele, zintuigelijke werkelijkheid. Het kan óók een metafysiche wereld verbeelden, hetgeen we niet direct waarnemen maar op een abstracter niveau beleven. Het kan processen vastleggen die onzichtbaar en geruisloos zijn maar die wel grote invloed kunnen zijn op ons leven.

Op dat conceptuele vlak beweegt Esther Hovers zich.

Voordat Hovers fotografeert doet ze eerst grondig onderzoek. Ze raadpleegt archieven en collecties en interviewt betrokkenen. Zo verdiepte ze zich voor haar project False Positives (2015-2016), over macht in de openbare ruimte, in bewakingssystemen en interviewde bouwers van ‘intelligente camera’s’ die bepaalde alarmerende gedragingen moeten herkennen. Op basis van die kennis fotografeerde ze in Brussel passanten waarmee ze ook wijst op de rol van het individu in een vooraf bepaald systeem. De foto’s werden in 2016 getoond in de Parijse metro.

Zij biedt een bijzonder programma voor beeldmakers die onder, door of achter de zintuigelijke werkelijkheid willen dringen en licht willen laten schijnen op het verborgene. Zij doet daarbij een groot beroep op het conceptueel denken.

Om aan dit programma deel te kunnen nemen lever je vooraf een opzet in voor een project. Esther zal persoonlijk, online feedback geven en je eventueel van tevoren al opdrachten geven ter voorbereiding op de masterclass.

Programma

Sessie 1 t/m 3 start met een lezing en theorie, gevolgd door praktijkopdrachten en het bespreken van het werk van de deelnemers.

Dag 1

  • Je leert theorie om te zetten in beeld.
  • Je maakt een inspiratiedummie waarbij al je ideeën een dialoog met jezelf vormen
  • Je leert een project helder te formuleren, een rode draad in je eigen werk te herkennen en je krijgt grip op je eigen thematiek

Dag 2

  • Je leert een onderwerp vanuit meerdere perspectieven te benaderen waarbij mindmapping en analyseren essentieel zijn.
  • Je leert hoe je onderzoek kunt doen en de juiste kanalen, organisaties  en archieven weet aan te spreken om relevante informatie te krijgen.
  • Je leert hoe je gelaagdheid in betekenis kunt aanbrengen.

Dag 3

  • Je onderzoekt verschillende presentatievormen die zowel fotografisch als beeldend kunnen zijn – van foto tot installatie en alle andere vormen de inhoud versterken.
  • Je ontwerpt een presentatievorm waarbij de ruimte onderdeel van het werk is en het concept versterkt.

Dag 4

  • Je brengt jouw presentatie zodanig in beeld dat die aansluit bij de vormgeving van je expositie. Dit vormt een autonome, creatieve uiting om je werk te promoten.

 

Cursusdagen

29 aug, 26 sep, 24 okt, 21 november.

}

Tijd:

9.30 – 16.00 uur

Duur:

4 dagen van 6 uur + 3 x 1/2 uur persoonlijke coaching.

Aantal deelnemers:

Maximaal 8

Locatie

IJsselstein

Coaches:

Esther Hovers

Kosten

 Onderstaande prijs is inclusief BTW.

795.00

Docenten

Esther Hovers

“Ik ben opgeleid als fotograaf aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), maar ik maak ook installaties waarin foto’s, tekeningen, tekst, prenten en film een ​​gelijkwaardige rol spelen. Ik presenteer deze in ruimtelijke installaties die de verschillende aspecten van mijn onderzoek laten samensmelten. Tijdens dit proces hecht ik veel waarde aan de verschillende materialen waarmee ik werk. Die lagen zijn inherent aan mijn onderzoek; ze vragen om een ​​even gelaagde afronding van het project. Daarom kies ik voor allerlei combinaties van druktechnieken, formaten en papiersoorten. Ik wil een visualisatie die een gevoel opwekt over mijn technologische onderwerpen en geen didactische uitleg te geven.”

Verhalen

Poëzie en technologie

Haar werk gaat over technologie die macht uitoefent en tegelijkertijd poëtisch is.

ING-award

Esther werd uitgenodigd om mee te doen aan de ING-Award in de Kunsthal in Rotterdam met haar project Recht om vergeten te worden op het internet. 2021

Webinar Esther Hovers