Masterclasses / Documentaire projecten

Documentaire projecten

Jeroen Toirkens

 

Deze masterclass is voor fotografen die intensief en langdurig aan projecten willen werken en naar verdieping zoeken in hun werk.

Fotograaf Jeroen Toirkens is een meester in het verbeelden van grootse verhalen. Zijn drie boeken Nomad, Solitude en Borealis onderzoeken het leven in de ruige noordelijke natuur en het leven in afzondering. Samen met journalist Jelle Brandt Corstius bezocht hij voor Borealis, zijn meest recente boek, de bossen van het noordelijk halfrond en ging op zoek naar de verhalen van de mensen die in deze bossen leven.

Hij maakte acht reizen naar bizar koude oorden in o.a. Canada, Rusland, Noorwegen, Alaska en Japan. Zijn foto’s zijn poëtisch en sfeervol en nemen je mee naar een compleet andere wereld. Het verhaal van Jelle is als een spannend avonturenboek. Het project is een waarschuwing dat we een essentieel deel van onze planeet aan het verliezen zijn door grootschalige houtkap, klimaatverandering en bosbranden.

Om dit project te financieren werkten Toirkens en Brandt Corstius met sponsoring en innovatieve crowdfunding. Ze hebben een uiterst slimme manier bedacht in de vorm van een abonnement waarbij je een bedrag per kwartaal of per jaar betaalde. Gedurende de duur van het project ontving je na iedere reis een souvenir uit het gebied dat Jeroen en Jelle bezochten: een stuk berkenbast, een essay, een foto van een specifieke boom. Al die items kon je bewaren in een speciaal ontworpen cassette waar ook het boek in past. Alles tot in de puntjes verzorgd. Professioneel en van hoogwaardige kwaliteit.

Het project is uitgebreid belicht in o.a. dagblad Trouw. De foto’s vinden nu hun weg naar tentoonstellingen zoals in het Fotomuseum Den Haag en het Anchoragemuseum in Alaska.
Voor fotografen die lange termijn projecten willen maken, al met een project bezig zijn of werken aan een persoonlijk portfolio is dit een zeer geschikte masterclass.

Kijk voor inspiratie op Trouw – Borealis

Programma

In vier bijeenkomsten en via persoonlijke een-op-een online sessies begeleidt Jeroen je bij de uitvoering van je project. Hij is nauw betrokken en zal je persoonlijk advies geven zodat je concrete stappen kunt zetten.

Onderwerpen zijn:

  • Je project vanuit meerdere perspectieven leren benaderen.
  • Structuur brengen in je project.
  • Edit, een samenhangend beeldverhaal maken en het aanscherpen van je eigen beeldtaal.
  • Organisatie van je project: productie, tijdsplanning en projectvoorstel.
    Samenwerken met creatieve en financiële partners zoals journalisten, websitebouwers, curatoren, musea, beeldbewerkers, ontwerpers en vele anderen.
  • Financiering van je project via crowdfundingen subsidieaanvragen. schrijven en media- aandacht genereren.
  • Vormgeving van al je producten: filmpjes, boek, website, kaarten, teksten etc.

 

 

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Op dit moment kun je 1/3 van de kosten vergoed krijgen door PPO met een maximum van €2000 per jaar.

Cursusdagen

23 sept., 28 okt., 25 nov., 23 dec. 2022. Alle datums zijn onder voorbehoud omdat Jeroen voor zijn werk veel in het buitenland verblijft.

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

4 bijeenkomsten en 3 uur persoonlijke e-mail / zoom begeleiding

Aantal deelnemers

Maximaal 8

Locatie

IJsselstein

Coaches

Jeroen Toirkens

Kosten

€ 1250,00 incl. BTW

Docenten

Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens (Nederland, 1971) studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt sinds 1995 als zelfstandig fotograaf en filmmaker. Hij richt zich op sociale documentaire fotografie en slow-journalism. Zijn werk wordt veelvuldig gepubliceerd in nationale en internationale kranten en tijdschriften.

Verhalen

Webinar Jeroen Toirkens

In deze webinar vertelt hij hoe hij zijn projecten – Nomad, Solitude en Borealis- die in boekvorm zijn uitgegeven, gefinancierd heeft en onder de aandacht van de media heeft gebracht. De projecten zijn uitgebreid belicht in o.a. dagblad Trouw.

Je kunt het boek Borealis hier bestellen.

Jeroen wees me op de essentie

Mijn project gaat over boeren die stoppen met hun bedrijf. Ik dacht voor mezelf duidelijk te hebben dat het gaat om het verlies van cultureel erfgoed. Maar de essentie is veel persoonlijker en eigenlijk tragischer; het is het verlies van hun leefstijl. Boer zijn is niet alleen een baan, het is hun álles. Dan kijk je er toch met andere ogen naar.

Anita Lensink

Wat zeggen deelnemers

Voorbij het traditionele

Jeroen is deskundig, eerlijk en respectvol. Zijn masterclass heeft me geleerd om een project eerst tot in de puntjes voor te bereiden, vóór het allerleukste deel begint; het reizen en fotograferen. Ook maakte hij mij bewust van mijn sterke kanten. Het inzetten van mijn eigen bezieling gaat me helpen het verhaal veel krachtiger te vertellen, met behulp van vormen die voorbijgaan aan het traditionele fotoboek.

Lees over het project van Bas Jongerius

Beste investering in tijden

De masterclass van Jeroen heeft ervoor gezorgd dat ik mijn idee heb kunnen uitwerken tot een goedlopend project. Jeroen is ontzettend persoonlijk betrokken, professioneel, kritisch en eerlijk in zijn ondersteuning. Mijn grootste struikelblok was om ideeën daadwerkelijk op papier te zetten en tot in de puntjes uit te voeren, en Jeroen heeft hier stap voor stap bij geholpen. Nu staat mijn project online! Ik zou het iedereen aanraden, of je nu net bent begonnen, nog helemaal niet bent begonnen of al bijna klaar bent.

Een echte aanrader! De beste investering die ik in tijden heb gedaan.

Lees meer over het project van Lisa Praster

Jeroen maakt het verschil

Deze sessies met Jeroen waren nodig om mijn vertrouwen en inzicht te vergroten waarom en hoe mijn project Blindzicht van waarde is. Vragen over de inhoud en vormgeving van een projectplan – want wat stuur je wel en niet op, hoe verwoord je de inhoud en hoe geef je het vorm –  zijn nu veel genuanceerder beantwoord. En het is zo fijn om specifieke vragen te kunnen stellen aan een fotograaf die ook als ondernemer succesvol is. Ik heb eerder lessen in ondernemen gevolgd maar die trainers waren geen fotografen. Jeroen maakt echt het verschil.

Lees over het project van Daphne Wageman

Nieuwe mogelijkheden

Door suggesties van Jeroen zag ik nieuwe mogelijkheden en durf ik vertrouwen te hebben in mijn eigen oordeel.

Merel Dam

Geluidsfragment: wat de deelnemers vertellen

Dit zeggen deelnemers

De masterclass Documentaire projecten van jeroen heeft een persoonlijk spoor met 1 op 1 sessies en een theoretisch spoor met de groepsdynamiek.

Yildiz: Die combinatie vond ik echt goed.

Daphne: Ja, want je krijgt direct een reactie op je vragen bij personal coaching. Je krijgt zoveel informatie tijdens de groepssessies dat je pas achteraf beseft wat je vragen eigenlijk zijn, als je alles aan het verwerken bent. Het is zo’n meerwaarde dat als je vast zit je meteen een antwoord kunt krijgen en niet hoeft te wachten op de volgende les. Een verademing.

Anita: De essentie van mijn verhaal is aan het licht gekomen. Ik dacht dat ik wist waar het over ging maar ik bleek in kringetjes rond te draaien. Omdat ik al zolang met een onderwerp bezig ben, kwam ik er te dicht op te zitten dan is het heel fijn als Jeroen je weer even op de rit zet en je project vanuit nieuwe invalshoeken beziet. Verfrissend.

Hein: Ik heb Jeroen nu bij drie verschillende gelegenheden een ongeordende stapel foto’s zien editen en daar een verhaal in zien aan brengen. Dat kan Jeroen verrassend goed en dat heeft écht een toegevoegde waarde gehad voor mijn tentoonstelling. Dat doet hij zo krachtig.

Daphne: Deze sessies met Jeroen waren nodig om mijn vertrouwen en inzicht te vergroten waarom mijn project Blindzicht van waarde is. Vragen over de inhoud en vormgeving van een projectplan – want wat stuur je wel en niet op, hoe verwoord je de inhoud en hoe geef je het vorm –  zijn nu veel genuanceerder beantwoord. En het is zo fijn om specifieke vragen te kunnen stellen aan een fotograaf die ook als ondernemer succesvol is. Ik heb eerder lessen in ondernemen gevolgd maar die trainers waren geen fotografen. Jeroen maakt echt het verschil.