Masterclasses / Documentaire projecten

Documentaire projecten

Jeroen Toirkens

 

Deze masterclass is voor documentaire fotografen die intensief en langdurig aan projecten willen werken en naar verdieping zoeken in hun werk. Fotograaf Jeroen Toirkens is een meester in het verbeelden van grootse verhalen. Zijn drie boeken Nomad, Solitude en Borealis onderzoeken het leven in de ruige noordelijke natuur en het leven in afzondering. Samen met journalist Jelle Brandt Corstius bezocht hij voor Borealis, zijn meest recente boek, de bossen van het noordelijk halfrond en ging op zoek naar de verhalen van de mensen die in deze bossen leven. Hij maakte acht reizen naar bizar koude oorden in o.a. Canada, Rusland, Noorwegen, Alaska en Japan. Zijn foto’s zijn poëtisch en sfeervol en nemen je mee naar een compleet andere wereld. Het verhaal van Jelle is als een spannend avonturenboek. Maar het project is eveneens een waarschuwing dat we een essentieel deel van onze planeet aan het verliezen zijn door grootschalige houtkap, klimaatverandering en bosbranden.

Om dit project te financieren werkten Toirkens en Brandt Corstius met sponsoring en innovatieve crowdfunding. Ze hadden een uiterst slimme manier bedacht in de vorm van een abonnement waarbij je een bedrag per kwartaal of per jaar betaalde. Gedurende de duur van het project ontving je na iedere reis een souvenir uit het gebied dat Jeroen en Jelle bezochten: een stuk berkenbast, een essay, een foto van een specifieke boom. Al die items kon je bewaren in een speciaal ontworpen cassette waar ook het boek in past. Alles tot in de puntjes verzorgd. Professioneel en van hoogwaardige kwaliteit.

Het project is uitgebreid belicht in o.a. dagblad Trouw. De foto’s vinden nu hun weg naar tentoonstellingen zoals in het Fotomuseum Den Haag en het Anchoragemuseum in Alaska.
Voor fotografen die lange termijn projecten willen maken, al met een project bezig zijn of werken aan een persoonlijk portfolio is dit een zeer geschikte masterclass.

Kijk voor inspiratie op Trouw – Borealis

Programma

In vier bijeenkomsten en via persoonlijke een-op-een online sessies begeleidt Jeroen je bij de uitvoering van je project. Hij is nauw betrokken en zal je persoonlijk advies geven zodat je concrete stappen kunt zetten.

Onderwerpen zijn:

  • Je project vanuit meerdere perspectieven leren benaderen.
  • Structuur brengen in je project.
  • Edit, een samenhangend beeldverhaal maken en het aanscherpen van je eigen beeldtaal.
  • Organisatie van je project: productie, tijdsplanning en projectvoorstel.
    Samenwerken met creatieve en financiële partners zoals journalisten, websitebouwers, curatoren, musea, beeldbewerkers, ontwerpers en vele anderen.
  • Financiering van je project via crowdfundingen subsidieaanvragen. schrijven en media- aandacht genereren.
  • Vormgeving van al je producten: filmpjes, boek, website, kaarten, teksten etc.

 

 

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Cursusdagen

14 jan, 4 mrt, 22 apr en 3 jun 2022. Alle datums zijn onder voorbehoud omdat Jeroen voor zijn werk veel in het buitenland verblijft.

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

4 bijeenkomsten en 3 uur persoonlijke e-mail / zoom begeleiding

Aantal deelnemers

Maximaal 7

Locatie

IJsselstein

Coaches

Jeroen Toirkens

Kosten

€ 1250,- excl. btw
(€ 1512,50 incl. btw)

Docenten

Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens (Nederland, 1971) studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt sinds 1995 als zelfstandig fotograaf en filmmaker. Hij rich zich op sociale documentaire fotografie en slow-journalisitek. Zijn werk wordt veelvuldig gepubliceerd in nationale en internationale kranten en tijdschriften.

Verhalen

Webinar Jeroen Toirkens

In deze webinar vertelt hij hoe hij zijn projecten – Nomad, Solitude en Borealis- die in boekvorm zijn uitgegeven, gefinancierd heeft en onder de aandacht van de media heeft gebracht. De projecten zijn uitgebreid belicht in o.a. dagblad Trouw.

Je kunt het boek Borealis hier bestellen.

Life in the woods

Onze overige masterclasses