Masterclass Ethiek in de fotografie

Als fotograaf krijg je regelmatig te maken met ethische kwesties in je werk. Wat mag en kun je laten zien en hoe breng je het in beeld? In alle disciplines van de fotografie; mode, portret, documentaire, reclame etc., kunnen zich ethische vraagstukken voordoen en als fotograaf kan het soms lastig zijn om te weten welke keuze je moet maken. 
De foto’s van Weegee – Usher Fellig – die begin vorige eeuw moord en doodslag in de straten van New York onverbloemd vastlegde, zouden we als grafisch en ongepast kunnen beschouwen. Mag je uit piëteit voor de nabestaanden, lichamen van overledenen laten zien en is het wel nodig om die te tonen om een ramp in beeld te brengen?
Ook de foto’s van Sally Man die haar kinderen naakt portretteerde leveren soms hevige reacties op en worden gecensureerd. Hoe ga je hier als fotograaf mee om? 
Een zeer recent voorbeeld van een omstreden kunstwerk is de installatie van Erik Kessels Destroy my face. Deze serie bestaat uit 60 portretten van ‘niet-bestaande’ mensen die plastische chirurgie of fillers hebben ondergaan. De portretten worden getoond op de vloer van een skatepark, waardoor de mooi gemaakte gezichten, langzaam weer in verval raken.
Door veel online kritiek, met name omdat het werk zou aanzetten tot geweld tegen vrouwen, is besloten het kunstwerk te verwijderen. De artistieke vrijheid en de bedoeling van de maker, botsen hier dus met maatschappelijke- en emotionele belangen. Hoe ga je als fotograaf om met dit soort afwegingen? 

Dagindeling en planning

Nada werkt vanuit haar bedrijf Ethiek in Praktijk met ethische vraagstukken uit verschillende vakgebieden. Ze heeft veel affiniteit met de creatieve sector en houdt zich al jaren bezig met ethiek in de film en fotografie. In gesprek met Nada laat ze je kritisch naar je eigen werk en werkwijze kijken en daagt ze je uit om eigentijdse thema’s te benaderen op een doordachte manier die past bij jouw normen en waarden. 
In de masterclass gaan de deelnemers vooral aan de slag gaan met dilemma’s uit de eigen praktijk. Zij kiezen een ethisch vraagstuk en onderzoeken welke keuzes gemaakt kunnen en moeten worden. 
Verder krijgen de deelnemers verdieping in ethische theorie en krijgen ze handvatten om met ethische kwesties om te gaan in hun werk. 
  Fundament van fotografie met Gerlo Beernink
  Nada Dijkema

  Informatie

  Datum: 4 december 2020

  Aanvang: 9.30 – 16.00 uur

  Door: Nada Dijkema

  Aantal deelnemers: max 8

  Locatie: Studio IJsselstein. Goed geventileerde studio van 800m2.

  Kosten: € 165 excl. BTW
  (€ 199,65 incl BTW)

  Schrijf je in

  Masterclass Ethiek in de fotografie 4 december 2020

  199.65

  Op voorraad

  Masterclass Studiolicht op locatie met Ruben Schumacher
  Studiolicht op locatie
  Masterclass Documentair met Roel Stevens
  Storytelling
  Masterclass Modisch Portret
  Modisch portret
  Masterclass Photoshop met Henri Faber
  Beeldbewerking Photoshop
  Masterclass Studiolicht op locatie met Ruben Schumacher
  Reisfotografie extended