Het (zelf)portret in het post-digitale tijdperk

Bekijk de foto van Jan Banning in relatie tot het schilderij van Johannes Vermeer. Qua beeldtaal lijken ze identiek maar qua betekenis verschillen ze hemelsbreed. Bij de foto van Banning is het raam gesloten, draagt het meisje een hoofddoek en is ze van Marokkaanse afkomst, de fruitschaal is gevuld met exotisch fruit, in de achtergrond ligt een boek – dagboek, koran?
Al die keuzes veranderen de betekenis van het beeld. Hoezeer het ook lijkt op de vorm van het origineel, het is qua inhoud daar mijlenver vanaf.
Als fotograaf bepaal je wat je in beeld brengt en daarmee stuur je de betekenis. Beelden zitten vol met verwijzingen naar maatschappelijke klassen, beroepen, locaties, mode, gewoontes. Het zijn tijdcapsules vol met symbolen.
In het post-digitale tijdperk is social media niet weg te denken, het vormt een schaduwwereld die (bijna) de echte wereld vervangt. De visuele ervaring is hierdoor sterk veranderd in onze visuele cultuur want wat is echt en wat is fake? Waar in vroegere tijden de beeldmaker bepalend was, is nu het model degene die bepaalt.
In de masterclass verdiep je je historisch inzicht en leer je reflecteren op de dynamiek van artistieke veranderingen door de eeuwen heen. Je leert kritisch te kijken naar de hedendaagse beeldcultuur en ervaart de immense veranderingen die het maken van beelden heeft ondergaan als gevolg van de technologische vooruitgang.
Door gerichte foto-opdrachten krijg je handvatten hoe je ideeën kunt omzetten in beelden.
Na deze masterclass ben je beter in staat om een portret beter te analyseren en kun je vanuit verschillende perspectieven het portret nauwkeuriger interpreteren, creatiever creëren en van betekenis voorzien.
Een absolute grootmeester is JAN BANNING die een dag lang een masterclass geeft en ieder zal begeleiden.
Je ontvangt een certificaat als je de masterclass met succes hebt afgerond.

Dagindeling en planning

Dag 1

Uitgebreide lezing over het (zelf)portret in moderne tijden in relatie tot vroegere tijden door Gerlo Beernink. Verschillende stromingen, stijlen en toepassingen van het zelfportret komen aan de orde door de decennia heen van Hans Memling, Artemisia Gentileschi, Rembrandt, Vermeer, Courbet, Cameron, Rineke Dijkstra, Pieter Hugo tot Cindy Sherman en vele anderen.
De lezing zal je inspireren om een onderwerp voor je essay te kiezen waarin je onderzoek doet naar een bepaald aspect van het portret.  
Het maakt je bewust van de verschillende functies van een portret. Een pasfoto heeft als functie een identificatie, het staatsieportret is een formele weergave van een staatshoofd en is ingetogen terwijl een familiekiekje de beleving van een spontaan moment vastlegt voor het familie album en de kunstfoto behaagt of bekritiseert.
Via de mail krijg je feedback op je concept en je maakt portretten die de stelling van je essay ondersteunen. 
Tijdens deze dag volg je ook een workshop portretbelichting in de studio in IJsselstein.

Dag 2

Bezoek aan het Rijksmuseum. We gaan de prachtige portretten uit de fotografie-collectie bekijken en nauwkeurig analyseren. Wat zie je? Waar verwijst het naar? Hoe verhoudt het zich tot moderne portretten? Het zal je blik aanzienlijk verscherpen. 
We nemen uitgebreid tijd voor feedback op je eerste conceptvoorstel van je essay.
Je krijgt aanvullende opdrachten mee voor de komende lesdag.

Foto Jan Banning

Dag 3

JAN BANNING Masterclass.
Hij vertelt in een bloemrijke lezing over zijn werkwijze en uitgebreide portfolio. En als Jan eenmaal begint te vertellen word je helemaal meegezogen in zijn verhalen. Je gaat fotograferen onder zijn begeleiding in de studio in IJsselstein. En hij zal zijn kritische blik over jouw werk laten gaan.
Je krijgt opdrachten mee voor de vierde en afsluitende dag.

Dag 4

Op deze dag presenteer je je portretten en je essay,  gevolgd door een levendige discussie.

Informatie

Datum: 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 5 november 2021

Duur: 4 dagen, 6 uur per dag
Extra: 4 uur studietijd + 2 uur concept uitwerken + 1 uur privécontact online via Zoom.

Aanvang: 9.30 uur – 16.00 uur

Door: Gerlo Beernink

Aantal deelnemers: max 8

Locatie: Studio IJsselstein. Goed geventileerde ruimte van 500m2

Kosten: € 1512,50  incl. btw (€ 1250,- excl. btw)
incl. bezoek aan de fotocollectie van het Rijksmuseum, zeer veel theorie en powerpoints die je kunt downloaden, lunches in de studio

Je schrijft een essay en maakt een serie (zelf)portretten die het onderzoek ondersteunt.

Schilderij Vermeer

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals bijvoorbeeld educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Voor informatie bel 06 50455055

Schrijf je in

Masterclass Het (zelf)portret 17 september, 1 oktober, 15 oktober, 5 november 2021

1,512.50

Slechts 1 resterend op voorraad

Masterclass Studiolicht op locatie met Ruben Schumacher
Studiolicht op locatie
Masterclass Documentair met Roel Stevens
Storytelling
Masterclass Modisch Portret
Modisch portret
Masterclass Photoshop met Henri Faber
Beeldbewerking Photoshop
Masterclass Studiolicht op locatie met Ruben Schumacher
Reisfotografie extended