Masterclasses / Naaktfotografie

Naaktfotografie

Een persoonlijk, intiem verhaal

 

We leven in een maatschappij waarbij het naakt enerzijds veroordeeld wordt als onbetamelijk en provocerend terwijl het anderzijds overal aanwezig is, vooral via internet. Naaktfotografie is precair en spannend en wordt vaak in verband gebracht met erotiek en esthetiek.
Naaktfotografie is echter veel meer. Het lichaam is als vorm fascinerend en kan als sculptuur verbeeld worden, het kan een objectieve viering van het lichaam zijn, of een dichterlijke uiting van intieme gevoelens.

Hoe wij het naakte lichaam verbeelden zegt veel over de maatschappij waarin wij leven. Het is een graadmeter van wat sociaal geaccepteerd is.

Hoogleraar cultuurgeschiedenis Inger Leemans

“Er lijkt sprake te zijn van ‘verpreutsing’. Maar op internet is een explosie aan naakte beelden. En er is ook heel veel mogelijk op televisie en in series. De Westerse wereld is heel erg geseksualiseerd maar het bloot wordt onttrokken aan de openbare ruimte en verschuift naar de privé omgeving

We behandelen een breed palet aan fotografen en kunstenaars die naakten afbeelden zoals Tim Walker, Helmut Newton en schilders als Schiller, Feud en video-art kunstenaars als Marina Abramowic, Anna Mendieta en Adrain Piper. Je krijgt een breed inzicht in de vele toepassingen van glamour tot artistiek, van conceptuele tot maatschappij kritische naaktfotografie.

 

 

Programma

Ter voorbereiding van de eerste dag doe je onderzoek naar naaktfotografie in de openbare ruimte, de media en het internet. Je verzamelt veel foto’s die we in de eerste les analyseren, categoriseren en onderzoeken op hun betekenis, reikwijdte en toepassing / functie

Dag 1

  • Lezing: Geschiedenis van de naaktfotografie.
  • Functie en toepassing van naaktfotografie.
  • Bespreking van de meegebrachte foto’s
  • Demonstratie van diverse lichtopstellingen en het naakt fotograferen als sculptuur
  • Concept formuleren vanuit een onderzoeksvraag.

Opdracht: Je doet onderzoek naar een bepaald onderwerp binnen de naaktfotografie. Je schrijft een kort essay en maakt een serie foto’s die jouw artikel ondersteunt. Je krijgt tussentijds e-mailbegeleiding

Dag 2

Bespreking van je foto’s en presentatie van je essay.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Cursusdagen

7 en 14 nov 2021

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

2 dagen

Aantal deelnemers

Maximaal 8

Locatie

IJsselstein

Coaches

Peter Cuypers
Simone Henken

Kosten

€  550,- excl. btw
(€ 665,50 incl. btw)

Kosten model: op de eerste dag heb je de beschikking over een naaktmodel.

Docenten

Simone Henken

Van origine is zij docent drama die graag in de huid van anderen kruipt om te beleven hoe het voelt om die ander te zijn. Na een uitstapje in de psychologie verruilde ze de ‘planken’ voor een camera. De theatrale inslag en haar grote inlevingsvermogen is terug te zien in haar fotografie waarbij ze de mens en zijn gedrag met milde spot in beeld brengt. Haar grootste talent als coach is luisteren, om vervolgens vraag na vraag, laagje voor laagje tot de kern te komen

Verhalen

Impressie

Dichterlijke fotomomenten over afscheid.

Herinneringen zijn fragmentarisch. Dat idee heeft Peter Cuypers vertaald door details van polaroids, negatieven en prints die hij gedurende mijn leven heeft gemaakt, te fotograferen.

Borstvoeding in de openbare ruimte in coronatijd.

Onze overige masterclasses