Masterclasses / Succesvol portret

Altijd een succesvol portret

Merlijn Doomernik

 

Merlijn Doomernik is fotograaf voor het NRC en hij krijgt heel bekend Nederland voor de camera in de meest uitdagende en onmogelijke omstandigheden. Hij weet hoe je altijd succesvol een foto kunt maken. Ook al heb je slecht licht, heb je de meest inspiratieloze locatie, een nerveus model, een opdrachtgever die in je nek staat te hijgen of ben je letterlijk onder water.
Creatief geïnspireerd werken onder stressvolle omstandigheden is zijn expertise.

“Aan de ene kant moet je open staan voor het onverwachte, het toeval, het unieke moment. Je moet kunnen loslaten. Maar aan de andere kant moet je de situatie beheersen en controle hebben om op z’n minst een zeven te scoren. Altijd, want dat is wat je opdrachtgever verwacht”.

Programma

Merlijn Doomernik zal veel voorbeelden uit zijn lange carrière laten zien en bespreken wat de valkuilen zijn en hoe je die kunt vermijden.

 • Om onder stressvolle omstandigheden toch succesvol te presteren traint Merlijn je door deze situaties op te roepen en je reactie daarop te leren beheersen. Je hoeft niet ten onder te gaan aan stress, het kan je ook voeden. Jouw reactie op complexe situaties kun je sturen.
  “Ik heb een bepaalde mate van paniek nodig, stress, urgentie om creatief optimaal te presteren. Dat is voor iedereen anders. Sommigen gedijen bij rust en contemplatie, dan val ik in slaap. Ik gedij bij gedoe!” Merlijn

 • Je leert om ultieme controle te hebben over je apparatuur.
  “Als je nog bezig bent met je apparatuur op het moment dat je bezig moet zijn met je model, ben je verloren.” Merlijn

 • Merlijn demonstreert hoe je in onmogelijke situaties toch een kwalitatief hoogstaande foto kunt maken. En je leert onder zijn begeleiding dat zelf ook te doen.
  “Soms sta je op een regenachtige parkeerplek, heb je een stijve hark als model en is je opdrachtgever een ongevoelige hork. Een TOP-foto zal het niet worden maar tóch moet je een foto maken die een zeven waard is”  Merlijn

 

 • Al jouw persoonlijke successen en mislukkingen zijn een enorme bron waaruit je kunt putten. Merlijn zal daarop reflecteren en zijn ervaring met je delen.
  Jouw missers kunnen zo maar jouw juweeltjes zijn. Je hebt ‘vreemde ogen’ nodig om dat te zien”. Merlijn

Cursusdagen

Je kunt de training volgen op:

18 mei, 1 juni, 15 juni.
of:
24 aug, 7 en 21 sept.

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

3 dagen, 6 uur per dag

Aantal deelnemers

Maximaal 10

Locatie

IJsselstein

Coaches

Merlijn Doomernik

Kosten

€  810,- incl. btw

NU € 595,- incl. btw

 

Docenten

Merlijn Doomernik

Een absurdistische humorist die de wereld op z’n kop zet en met een dosis ironie benadert.

Meer informatie over Merlijn en zijn werk kun je vinden op: https://www.doomernik.com/

 

Verhalen

Webinar met Merlijn Doomernik

Bekijk het webinar op ons Youtube kanaal en leer Merlijn en zijn werkwijze kennen.

The Making of 

Kijk mee achter de schermen hoe onderstaande foto tot stand is gekomen.

David Beekhuis

Het hondje Mellow van Simone Henken. Het beestje loopt de hele tijd achter haar aan en is een beetje schrikachtig . Ze heeft tijdens de webinars vaak een prominente bijrol. Het hondje staat voor een prettige ‘chaos’ bij Beeldvoorziening waar topprestaties worden gecreëerd. De training van Merlijn sluit helemaal aan om die creatieve energie op te wekken.

 

Richard Rodenburg

Ik heb de masterclass Succesvol portret, door Merlijn Doomernik bij Beeldvoorziening gevolgd. Hondentrainer Huibert poseert met Polly. Mijn portret werd positief ontvangen, al had ik een andere, meer voorspelbare keuze gemaakt. Maar de hond die contact maakt met de kijker, de wijzende vinger van Huibert en zijn afwezige blik is intrigerend.
Bij de laatste sessie kregen we de opdracht een portret te maken van een persoon waar je een ‘allergie’ voor hebt, waar je moeite mee hebt. Zoals vaak in de praktijk gebeurt moesten we in korte tijd licht opstellen, een beeld maken en de communicatie met het model onderhouden. Dat was een actrice die in de rol kroop van degeen die een uitdaging vormt. Dat was voor mij een over-enthousiaste, babbelzieke en slecht luisterende dame. Maar het lukte me om tóch een  foto te maken waar Merlijn positief over was en dat gaf me zelfvertrouwen.
Ik ben best wel trots op mezelf. 
Ik heb overigens zelden zo’n leerzame en gezellige masterclass met de nodige humor meegemaakt. Leuk om ook andere fotografen te ontmoeten. We hadden een hele gezellige, inspirerende groep.