Masterclasses / Reisfotografie

Made in China. Zowel de foto als de kleding.

Reisfotografie met een verhaal!

Kees Rutten

 

Wie veel reist kent veel verhalen. Reizen verrijkt je. Nieuwe werelden die tot de verbeelding spreken en tot nadenken stemmen, ontvouwen zich. Je kunt natuurlijk een landschap fraai in beeld brengen of romantische portretten maken van locals. Maar reisfotografie kan zoveel meer zijn. Met landschapsfotografie kun je bijv. laten zien hoe wij het hoofd bieden aan globalisering. En portretten  kunnen een schat aan informatie geven over cultuur, rituelen en hoe wij ons tot elkaar verhouden.

Dat vergt oprechte interesse en onderzoek.

Om een theoretisch fundament te leggen krijg je een  hand-out en een literatuurlijst. En heel veel voorbeelden van fotografen zoals Edward Burtynski die de schade van het winnen naar grondstoffen in beeld brengt of Massimo Vitali die de recreërende  mens aan het strand fotografeert. Gabor Özc die van zijn camper een camera maakte om van daaruit de kassen te fotograferen waar zoveel gastarbeiders werken.

Onderzoek is essentieel maar ook het toeval een belangrijke factor. Overkomt het je of ‘dwing’ je het af door er op voorbereid te zijn?

Na deze training kun je focussen op een thema en herken je een essentieel verhaal. Je  bent in staat om een dynamische en continu veranderende wereld vast te leggen en kun je inspelen op wisselende lichtsituaties.

Het concept is altijd leidend voor de vormgeving

 

Programma

Dag 1 in IJsselstein

 • Lezing over 3 domeinen van reisfotografie: portret-, straat- en landschapsfotografie.
 • Concept ontwerpen en uitwerken.
 • Presentatie’s van beeldstijlen.
 • Oefenopdracht; portretten maken en bestaand licht, kunstlicht en reflectieschermen op de juiste manier toepassen.
 • Lunch inbegrepen.

 

Dag 2 op locatie

 • We gaan naar een locatie voor straat- en portretfotografie.
 • Verzamelen op aangegeven locatie.
 • Uitgebreide briefing.

 

Dag 3 in IJsselstein

 • Naar aanleiding van de foto’s die gemaakt zijn wordt er dieper in gegaan op de onderwerpen, de beeldstijlen en de concepten. Tijdens de lezing zullen veel voorbeelden en inspiratiebronnen aangedragen worden.
 • Het werk dat je op de locatie gemaakt hebt wordt uitvoerig besproken.
 • De concepten voor dag 4, landschapsfotografie, worden besproken.

 

Dag 4 op locatie

 • We gaan naar een locatie voor landschapsfotografie.
 • Verzamelen op aangegeven locatie.
 • In lesruimte uitgebreide briefing.

 

Dag 5 in IJsselstein

 • Landschap in de studio
 • Beelden van alle sessies selecteren.
 • Bewerken beelden.
 • Tentoonstelling bespreken

 

Dag 6  Expositie in galerie

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Cursusdagen

14 & 28 okt, 11 & 28 nov, 9 dec 2021. 

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

5 dagen, 6 uur per dag

Aantal deelnemers

Maximaal 10

Locatie

IJsselstein

Coaches

Kees Rutten

Kosten

€  900,-  excl. btw
(€ 1089,00 incl. btw)

Lichte lunch in de studio inbegrepen. Exclusief lunches op locatie, reiskosten, eventuele overnachtingen. 

Docenten

Kees Rutten

De immer energieke en avontuurlijke all-round fotograaf Kees Rutten kan jouw ogen openen om het gewone met het bijzondere te verbinden. Hij is ook een ervaren reisbegeleider en met hem op stap gaan betekent jezelf uitdagen om je technische kennis op te rekken en de wereld om je heen vanuit nieuwe perspectieven te zien; het ‘miniscule’ wordt groots, het ‘wijdse’ rijk aan nuance. Je komt gegarandeerd helemaal opgeladen, vol met nieuwe  inzichten en een berg aan verrassende foto’s terug als je deelneemt aan reisfotografie.

Verhalen

Licht

“Op mijn reis naar Chicago wist ik dat een dergelijke foto moest kunnen ‘bestaan’; de enorme wolkenkrabbers die het licht tegenhouden en een streep licht doorlaten. De schaduw op de muur is prettig verwarrend. Het lijkt de schaduw van de man te zijn maar komt eigenlijk van de lantarenpaal.”

Onderweg

Abu Dabi, het Louvre.

Een fijn toeval; het kleine meisje in het roze. Een toefje kleur drentelt tussen de vrouwen en mannen  die enkel in zwart en wit gekleed gaan.

Dit zeggen deelnemers

 

“In Nederland is ook veel moois te ontdekken.

Stads-landschappen in Emmeloord met als uitgangspunt het lied van drs P. over Emmeloord waarin de onnavolgbare zin voorkomt: “Emmeloord. Waar menig wild verlangen in de kiemcel wordt gesmoord. Het pittoreske Emmeloord”.

De architectuur is volgens de Delftse school die simpel en ingetogen was en een reactie vormde op de veel te decoratieve Amsterdamse stijl. Dat is gelukt. Van uitbundigheid is zeker geen sprake. Die is ook gesmoord.” Het is uiterst sober gefotografeerd, vlak licht en melkwitte luchten.

Onze overige masterclasses