Masterclasses / Studiolicht op locatie

Locaties uitlichten

Ruben Schumacher

Grotere locaties uitlichten is een uitdaging. Zoals een zwembad waar het licht van slechte kwaliteit is; Tl-licht van boven en veel te weinig. Je moet dan met open diafragma’s werken met weinig scherptediepte als gevolg en/ of met hoge iso-waarden. Beide geen optie voor een sprankelend en filmisch, sfeervol resultaat.

Flitsers bieden uitkomst. Hoe je flitslicht gebruikt op grote(re) binnen- en buitenlocaties en dat ‘mengt’ met het aanwezige licht, dat leert deze training je. Je moet letterlijk groter denken en je ruimtelijk inzicht ontwikkelen.

Aan het einde van de training heb je meer inzicht hoe je een ruimte kunt uitlichten en welke lichtvormers het meest geschikt zijn , beheers je (nog beter) complexe lichtsituaties op locatie en kun je flitslicht gedoseerd mengen met omgevingslicht.

Programma

Dag 1

 • Je leert flits-, kunst- en daglicht te mixen.
 • Je krijgt inzicht in de werkvolgorde.
 • Je krijgt praktijkopdrachten.
 • Je leert een concept te ontwerpen voor de tweede dag op locatie.

Dag 2

 • Op een inspirerende locatie gaan we aan de slag waarbij je flits- en kunstlicht combineert.
 • Je leert kleurverschillen in licht te zien.
 • Je leert contrast te beheersen
 • Je vergroot je ruimtelijk inzicht
 • Je leert hoe je effecten en sferen kunt maken met verschillende lichtbronnen.

Dag 3

 • Je leert geavanceerde beeldbewerkings technieken te hanteren om je contrast te optimaliseren
 • Je leert in Photoshop je workflow te optimaliseren via batches en acties.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Cursusdagen

3, 10 & 24 okt 2021

}

Tijd

9.30 – 16.00 uur

Duur

3 dagen, 6 uur per dag

Aantal deelnemers

Maximaal 8

Locatie

IJsselstein, dag 2 in overleg

Coaches

Ruben Schumacher

Kosten

€  630,- excl. btw 
(€  762,30 incl. btw)

Docenten

Ruben Schumacher

Zijn dagelijkse praktijk als zelfstandig fotograaf bestaat uit het maken van locatieportretten en hij is gespecialiseerd in interieur- en bedrijfsfotografie. Ruben heeft meer dan 10 jaar ervaring in het lesgeven in fotografie op diverse Hoge scholen. Zijn grootste kracht is zijn heldere manier van uitleggen van complexe zaken, Geen vraag te ‘dom’, geen verzoek te ‘moeilijk’. Niet jij ‘zoekt het maar uit’, maar hij zoekt het voor je uit.

Verhalen

Impressie

Fotoshoot voor gemeente Amsterdam. Campagne ZO verliefd. Bijlmerstation.

Fotografie: Simone Henken en Margit Lammers. Boksschool Rotterdam.

Locaties uitlichten

Bij fotografie hebben we het vaak over lichtgebruik, maar wat betekent dat? Er is “omgevingslicht”, zoals dag- of kunstlicht zoals het in een ruimte aanwezig is, en waar we geen directe invloed op hebben. En er is ook studiolicht – door flitsers en daglichtlampen – dat we kunnen manipuleren en beheersen.

Als die twee samen komen, kan het ingewikkeld worden. We moeten rekening houden met het omgevingslicht en daar ons flitslicht op aan passen. Om uitgebalanceerde foto’s te maken is het nodig te begrijpen hoe licht zich ‘gedraagt’ qua intensiteit, hardheid en richting. Dit doe je door de theorie over licht en contrastbeheersing te begrijpen maar ook en vooral, door een coach die je wijst op allerlei mogelijkheden.

Onze overige masterclasses