Masterclasses

* Fundamenent van de fotografie

* Studiolicht op locatie

* Studiofotografie

* Documentair

* Foodfotografie

* Reisfotografie extended

Fotografie Kees Rutten

We werken samen met Nikon. Tijdens de training is er een grote keuze aan camera’s en objectieven om mee te werken.

Het fundament van fotografie

Wees technisch goed geinformeerd en gefocussed. Aan het eind van deze vierdaagse training vol met praktische adviezen, ben je (weer) helemaal up to date en kun je vol zelfvertrouwen verder met fotografie. Deze training is voor iedereen die gefascineerd is door fotografie en er het fijne van wil weten, van opname tot print. Wil je echt alle mogelijkheden van je digitale camera benutten, een helder overzicht hebben op de werking van Lightroom en je archief op orde krijgen, functies van Photoshop verkennen die je werk optimaliseren en foto’s afdrukken in frisse, waarheidsgetrouwe kleuren? Gun jezelf dan deze training vol met actuele en technische informatie zodat je professioneel aan de slag kunt.

De heldere uitleg van fotojournalist, Zilveren camerawinnaar en techniekliefhebber Gerlo Beernink staat garant voor een beter begrip. In vier dagen leg je een stevig fundament. Je camera, laptop, computer en printers zijn gekallibeerd. Technisch staat niets meer in je weg om artistiek grootse prestatie te verrichten.

 

Meer info

De training het Fundament van fotografie leert je op een ontspannen en zeer leerzame manier het maximale uit je apparatuur te halen  zodat je, wat je voor ogen hebt ook daadwerkelijk in beeld kunt brengen. Je krijgt controle en een helder begrip over wat je doet. Je hoeft nooit meer te zeggen; “In het echt zag het er mooier uit’. Aan bod komt:

 1. Alle functies die de camera bieden
 2. Callibreren van je computerscherm
 3. Bestandsformaten en rawconverter
 4. Invoeren in Lightroom en archiveren
 5. Bewerkingen in Lightroom en de wisselwerking met Photoshop.
 6. Bewerkingen in Photoshop: o.a. retouche, lagen, filters, maskers….
 7. Opslaan in juiste bestandsformaten voor printen
 8. Kleurprofielen hanteren
 9. Printen

 

 

Duur: 4 dagen, 6 uur per dag
Aantal deelnemers: max 8
Locatie: Studio IJsselstein

Door: Gerlo Beernink

Kosten: € 950,-  eccl. btw

Benodigdheden: digitale camera, laptop met de nieuwste versies van Adobe Photoshop en Lightroom.

Aan het einde van de training beschik je over een stevig fundament en beheers je nieuwe mogelijkheden van j camera, je beheerst het importeren in lightroom, hebt een werkbaar archief en kent de wisselwerking met Photoshop. Je hebt controle over effectieve fotobewerkingen en weet hoe je foto’s in realistische kleuren kunt (laten) afdrukken.

Aanbevolen boek: ‘Van opname tot afdruk’ Eduard de Kam. Van Duuren Media. Boeken zijn tegen sterk gereduceerdfe prijzen aan te schaffen tijdens de training.

Locatie: Studio IJsselstein

14-1, 28-1, 18-2, 3-3-2020 UITVERKOCHT

9.30 – 16.00

Gerlo Beernink

Locatie: Studio IJsselstein

16 april, 7 en 14 mei en 11 juni 2020

9.30 – 16.00

Gerlo Beernink

Fotografie Simone Henken

Studiolicht op locatie

Bij fotografie hebben we het vaak over lichtgebruik, maar wat betekent dat? Er is “omgevingslicht”, zoals dag- of kunstlicht zoals het in een ruimte aanwezig is, en waar we geen directe invloed op hebben. En er is ook studiolicht dat we kunnen manipuleren en beheersen.

Als de twee samen komen, kan het ingewikkeld worden. We moeten rekening houden met het omgevingslicht en daar ons flitslicht aan passen. Om uitgebalanceerde en spannende foto’s te maken is het nodig te begrijpen hoe licht zich ‘gedraagt’. Dit doe je door de theorie over licht en  contrastbeheersing te begrijpen maar ook en vooral, door praktijkervaring op te doen.

  Meer info

  Dag 1

  • Je leert flits-, kunst- en daglicht te mixen.
  • Je krijgt inzicht in de werkvolgorde.
  • Je krijgt praktijkopdrachten.
  • Je leert een concept te ontwerpen voor de tweede dag op locatie.

  Dag 2

  • Je werkt op een inspirerende locatie waarbij je flits- en kunstlicht combineert.
  • Je leert kleurverschillen in licht te zien.
  • Je leert contrast te beheersen?
  • Je leert hoe je  effecten en sferen kunt maken met verschillende lichtbronnen.

  Dag 3

  • Je leert geavanceerde beeldbewerking techieken te hanteren.
  • Je leert in Photoshop je workflow te optimaliseren via batches en acties.

  Duur: 3 dagen, 6 uur p/ dag
  Aantal deelnemers; max 10
  Locatie:Studio IJsselstein

  Door Ruben Schumacher

  Kosten: € 630,-  excl. btw

  Benodigdheden: camera, eigen laptop met de nieuwste versies van Adobe Photoshop en Lightroom.

  Aan het einde van de cursus beheers je nog beter complexe lichtsituaties op locatie en kun je flitslicht mengen met omgevingslicht, en je beheerst geavanceerde beeldbewerking-technieken met  Photoshop en Lightroom.

   

   

  Locatie: Studio IJsselstein

  Meld je aan via e-mail en wij nemen contact met je op.

  9.30 – 16.00

  Ruben Schumacher

  Fotografie Marjon Steenbergen,

  Studiofotografie

  Marjon Steenbergen heeft een grote, professionele studio in IJsselstein die volledig is ingericht voor haar specialisme interieurfotografie.
  Voor diverse klanten waaronder Bruynzeel, Lundia, Euretco en vele anderen worden er complete interieurs in de studio gebouwd, gestyled, uitgelicht en gefotografeerd.

  Veel fotografen en beeldend kunstenaars zijn geïnspireerd door de schilder Johannes Vermeer. 
  In deze training laten wij ons door deze oude meester inspireren en gaan we dit kamertje in de studio nabouwen. We gaan de set stylen en creëren het fraaie licht en de sfeer van Vermeer in de studio. Aan bod komt omgaan met studio(flits) licht, portretlicht, styling, decorbouw en aansturing van je model.
  Ook wordt uitleg gegeven over de software Capture One die gebruikt wordt voor de opnames. Beeldbewerkingsspecialist Henry Faber, verzorgt een training in nabewerking met Photoshop.
  Meer info

  Je krijgt een gedegen uitleg en demonstraties van lichtopstellingen, de kwaliteit van het licht en het gebruik van lichtvormers.

  Op de derde dag zal Phototoshop specialist Henry Faber een intensieve training geven over  het manipuleren en optimaliseren van digitale beelden.

   

  Duur: 3 dagen, 6 uur per dag
  Aantal deelnemers: max 6
  Locatie: Studio IJsselstein

  Door Marjon Steenbergen en beeldmanipulator Henry Faber

  Kosten: € 630,-  excl. btw

  Locatie: Studio IJsselstein

  2 en 3 mei 2020

  9.30 – 16.00

  Marjon Steenbergen

  Fotografie Djulita Hoeks

  Project: 

  Documentair / Storytelling

  Verhalen met beeld creëren is al begonnen bij de grottekeningen en is ge-evolueerd naar  beeldverhalen op instagram en youtube. Als journalistiek en documentaire fotograaf moet je kennis hebben van je onderwerp en je moet het talent ontwikkelen om er een direct engagement mee aan te gaan, Soms word je overmand door emoties en persoonlijk geraakt. Het is moeilijk om objectief te blijven maar absoluut noodzakelijk om de essentie in beeld te brengen.

  Meer info

  Beeldverhalen vertellen veronderstelt een toeschouwer. Belangrijke vragen zijn ‘Waar moet jouw verhaal te zien zijn en wat is het belang voor een ander om jouw werk te publiceren? Beeldverhalen maken is vooral keuzes maken en heel veel schrappen. De volgorde van de sequentie is belangrijk. Het bepaalt de betekenis, het ritme, de spanningsboog. In deze intensieve training gaan we in op de oorspronkelijke reportages zoals die door Life Magazine geïntroduceerd werden en hoe de ontwikkeling is verlopen naar de huidige beeldverhalen waarbij zowel fotografie als bewegend beeld ingezet wordt via allerlei digitale media.

  Een belangrijk aspect is degene voor wie het verhaal bedoeld is. Je intutite ontwikkelen om interessante onderwerpen te herkennen is van groot belang om je werk gepubliceerd of tentoongesteld te krijgen.

  We verwachten dat je zelfstandig werkt aan een eigen project dat ja al gestart bent en dat je elke bijeenkomst werk laat zien.

  Duur: 4 dagen, 6 uur p/ dag
  Aantal deelnemers; max 6
  Locatie:Studio IJsselstein

  Door: Roel Stevens

  Kosten: € 950,- excl. btw

  In deze training leer je verschillende verhalen te verbeelden; korte journalistieke gebeurtenissen en je diept een langdurig, documentair project uit.

  Projectplan voor de documentaire moet voor aanvang van de cursus ter beoordeling ingeleverd worden bij de docent.

  Locatie: Studio IJsselstein

  08-03,  22-03, 19-04 en 24-05 2020 UITVERKOCHT

  9.30 – 16.00

  Roel Stevens

  Locatie: Studio IJsselstein

  vanaf augustus zullen we weer data inplannen

  9.30 – 16.00

  Roel Stevens

  Fotografie Saskia Schepers

  MASTER Foodfotografie

  Een specialisme dat specifieke kennis vraagt om voedsel smakelijk te presenteren. Training wordt gegeven door Saskia Schepers, kok en fotograaf en foodstylist en Gertjan van de lugt, reclamefotograaf.

  Meer info

  Dag 1

  We starten met een presentatie over het ontstaan van fotografie met extra aandacht voor de edele technieken zoals dry-plate, cyanotypies en kallitypieën. Je krijgt een gedetailleerd beeld van het ontstaan van deze ambachtelijke fotografie-technieken, die je in het tweede deel, in de praktijk gaat toepassen.
  De glasplaatjes voor de cyanotypies ga je op maat snijden, schoon maken en je brengt de hechtlaag van gelatine aan. Deze laag moet drogen voordat de lichtgevoelige laag aangebracht kan worden en daarom fotografeer je eerst met de twee voorbereidde, lichtgevoelige glasplaatjes uit je minidoka accessoire-set. De belichtte glasplaatjes ga je zelf ontwikkelen in de doka. Deze hand geprepareerde negatieven ga je gebruiken op de tweede dag.

  Dag 2

  Vandaag leer je chemicaliën voor cyanotypies te mengen die je aanbrengt op de gedroogde glasplaatjes van dag 1. Deze lichtgevoelige plaatjes moeten opnieuw drogen voordat ze belicht kunnen worden. Daarom maken we eerst met de twee ontwikkelende glasnegatieven, kallitypie afdrukken op aquarelpapier.

  Duur: 3 dagen, 6 uur p/ dag
  Aantal deelnemers: max 8
  Locatie: Studio IJsselstein

  Door: Saskia Schepers en Gerdjan van der Lugt

  Kosten: € 950,- excl. 21 % btw

   

  Locatie: Studio IJsselstein

  6-9, 20-9 en 4-10 2020

  9.30 – 16.00

  Saskia Schepers

  Gerdjan van der Lugt

  Fotografie Hans den Otter

  Reisfotografie extended

  Reizen doen we graag want het opent je ogen om onze wereld ‘opnieuw’ te zien en verre horizonnen te verkennen  Om die ervaringen vast te leggen is toeval een belangrijke factor, maar overkomt het toeval je of ‘dwing’ je het af en ben je er op voorbereid? In deze cursus leer je om te werken vanuit een idee. Zo houd je grip op wat je voor ogen hebt en vindt er verdieping plaats gedurende het creatieve proces. Je onderzoekt verschillende invalshoeken en experimenteert met beeldstijlen. De cursus reisfotografie legt het accent op landschap-, straat- en portretfotografie.

  Gedurende de hele training krijg je extra e-mailbegeleiding

  Meer info

  Dag 1: in IJsselstein

  • Informatie over de drie overkoepelende opdrachten.
  • Concept ontwerpen en uitwerken.
  • Informatie over cameratechniek, kunst- en daglicht, gebruik filters.
  • Presentatie’s van beeldstijlen.
  • Vorm, licht en  schaduwwerking.
  • Oefenopdracht; portretten maken en bestaand licht, kunstlicht en reflectieschermen op de juiste manier toepassen.

  Dag 2

  • We gaan op locatie voor straat en portret-fotografie.
  • Verzamelen op aangegeven locatie.
  •  In lesruimte uitgebreide briefing.
  •  Lunch inbegrepen.
  • Tussendoor feedback.

  Dag 3:

  • Op locatie voor landschapsfotografie.
  • Verzamelen op aangegeven locatie.
  • In lesruimte uitgebreide briefing.
  • Lunch inbegrepen.
  • Tussendoor feedback.

  Dag 4: in IJsselstein

  • Selecteren beelden.
  • Bewerken beelden.
  • Bespreken beelden.

  Extended reisfotografie  kent drie overkoepelende opdrachten:

  1. Serie landschap en concept beschrijving.
  2. Serie portretten met bestaand of kunstlicht.
  3. Serie straatfotografie.

  Duur: 4 dagen, 6 uur p/d
  Aantal deelnemers; max 10
  Locatie: Studio IJsselstein en locaties in Nederland.

  Door: Kees Rutten

  Kosten: € 950,- excl. btw ex. 4 x lichte lunch op locatie inbegrepen.

  Na deze training ben je in staat om een dynamische en continu veranderende wereld vast te leggen, kun je inspelen om wisselende lichtsituaties, kun je focussen op een thema en herken je een essentieel verhaal binnen de ontelbare gebeurtenissen die zich voortdurend aan je voordoen.

   

  Locatie: Studio IJsselstein en andere locaties.

  18/4, 9/5, 23/5, en 6/6 onder voorbehoud

  9.30 – 16.00

  Kees Rutten

  Locatie: Studio IJsselstein en andere locaties.

  13/6, 27/6, 29/8, 5/9 onder voorbehoud

  9.30 – 16.00

  Kees Rutten

  De persoonsgegevens die door jou worden verstrekt gebruiken we uitsluitend om met je in contact te komen. Lees meer in de privacyverklaring.

  Schrijf je in voor ons nieuws

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Met regelmaat schrijven we een nieuw blogitem, nodigen we je uit voor een lezing of geven we een korting op een van onze trainingen.

  Je bent succesvol ingeschreven