Wat is creativiteit?

We zijn bij Anita Neve in haar galerie, we sluiten laptops aan, installeren Zoom en kijken uit naar onze deelnemers voor de eerste artist talk die we organiseren. Gedwongen door de omstandigheden van het coronavirus moeten we omschakelen en onze trainingen online geven. Ineens is Zoom een realiteit. Het is zondag 3 mei en Jay Tang heeft net zijn eerste artist talk gegeven. Er ging veel goed maar er waren ook hindernissen om te overwinnen.
  • Het geluid is niet optimaal. Zodra je afstand neemt van de computer wordt het geluid minder.
  • Het schakelen van presentator naar screen sharen vergt teveel handelingen en daardoor stond een dia soms veel te lang in beeld en Jay? Waar was Jay? Die was alleen te horen.
  • Bij de demonstratie was de laptop niet goed gekanteld waardoor kijkers van Instagram het wel goed zagen maar kijkers via Zoom zien slechts de helft. Dat moet anders!
En dus zijn we elkaar gekomen om de problemen op te lossen voor a.s. zondag als Roel Stevens zijn webinar geeft. Het klinkt eenvoudig ‘problemen oplossen’ maar het zorgde voor veel hoofdbrekens, zweet en stoom uit de oren van frustratie. Want wat wilden we doen? We hadden de wens om een professionele camera te verbinden met Zoom en opspeldmicrofoontjes te gebruiken zodat Roel vrijer kan bewegen en het geluid niet in kwaliteit zou afnemen. En we wilden een apart scherm neerzetten waarop de powerpoint ‘gewoon’ met een afstandsbediening bestuurd kan worden. Enthousiast verbonden we allerlei kabels met de computer en de camera – eerst de videocamera geprobeerd daarna een Canon5D – maar Zoom kon de camera’s niet herkennen. Het werd een lange zoektocht op het internet en daar werden we toch wel heel somber van. Want iedereen riep ‘Het kan niet tenzij je een omvormer koopt van een slordige 500,- euro’. Roel kon het niet accepteren “Ik trek dit niet, hoor. Het moet kunnen’. Roel veegt het zweet van z’n voorhoofd en duikt het internet weer in om boven te komen met een stukje software, installeert het en: Oh, wonder, de computer herkent de camera. Maar die blijdschap is van korte duur want we hebben geen beeld. Vrij essentieel bij een webinar. Roel is nu echt onverzettelijk en struint opnieuw het internet af om een stukje software te vinden dat er voor zorgt dat Zoom het signaal van de camera naar beeld omzet. EN?! Het kan dus WEL! Na 8 uur denken, experimenteren, falen en opnieuw beginnen is het gelukt om Zoom met een professionele camera te verbinden. Maar het geluid blijft een zorg. De opspeldmicrofoontjes werken niet. Er moet een apart kabeltje tussen. Tuuuurlijk! Tegenwoordig koop je een apparaat EN een heleboel aparte kabeltjes. Het is de nieuwe realiteit. Nu nog het geluid en het beeld synchroon krijgen…. Wat leert deze ervaring ons? We hadden een probleem en een grote wens om de kwaliteit het beeld en het geluid te vergroten en aan Zoom te koppelen. Terwijl iedereen op het internet riep dat het onmogelijk was, had Roel de absolute wil om het werkend te krijgen. “Ik heb toch niet voor niets Kunstmatige intelligentie gestudeerd? Er moet een weg zijn”. En waar een wil is, is een weg. Roel heeft het vermogen om ‘Om te denken”, om op onorthodox wijze verschillende stukjes kennis met elkaar te verbinden, om tegen de stroom en de gangbare mening in te gaan om met een nieuwe ideeën te komen. Dit is creativiteit. Omdenken tegen de stroom in En dit is precies waar de webinar van a.s. zondag over gaat! Creatief weerbaar worden in tijden van corona Zondag 10 mei, 14.30 uur Meld je ook aan voor dit gratis webinar